29.8.16
Pizza z kurkami i cukinią
Kocham lato, kocham letnią pizzę :-) Dzisiaj trochę pracy z kurkami..oczyszczanie męczące ale warto było się wysilić bo pizza wspaniała i bardzo ją polecam!
Składniki: na ciasto
Resztę składników umieścić w malakserze, gdy drożdże są już gotowe wlewamy je do pozostałych składników i wszystko miksujemy na wolnych obrotach do czasu gdy ciasto zaczęło odchodzić od ścian misy. Następnie wyłożyć ciasto na oprószoną stolnicę, podzielić na porcję około 180g, wyrobić kulki, które należy spłaszczyć dłonią i położyć na blaszce wyłożonej papierem do wypieków, przykryć folią spożywczą by nie wyschło i przechowywać w lodówce około godziny.
Składniki: na sos
Dodatki:
Po wypieczeniu posypać grecką bazylią i polać odrobina dobrej oliwy. Niebo w gębie :-)
Smacznego!
Pizza z kurkami i cukinią
przepis własny
Składniki: na ciasto
- 450g mąki pszennej ( użyłam T450 )
- 10g świeżych drożdży 1/4 łyżeczki cukru
- 1 łyżeczka soli
- 250ml letniej wody
- 50g oliwy extra vergin
Resztę składników umieścić w malakserze, gdy drożdże są już gotowe wlewamy je do pozostałych składników i wszystko miksujemy na wolnych obrotach do czasu gdy ciasto zaczęło odchodzić od ścian misy. Następnie wyłożyć ciasto na oprószoną stolnicę, podzielić na porcję około 180g, wyrobić kulki, które należy spłaszczyć dłonią i położyć na blaszce wyłożonej papierem do wypieków, przykryć folią spożywczą by nie wyschło i przechowywać w lodówce około godziny.
Składniki: na sos
- puszka pomidorów krojonych
- ząbek czosnku
- duża garść świeżej bazylii
- garść świeżego rozmarynu,
- sol do smaku ( opcjonalnie )
- 3 łyżki oliwy
- pół łyżeczki cukru
Dodatki:
- 2 kulki mozzarelli
- 300g świeżych kurek
- łyżka kapar
- 1 mała cukinia
- 1 mała papryczka chili
- świeża grecka bazylia
Po wypieczeniu posypać grecką bazylią i polać odrobina dobrej oliwy. Niebo w gębie :-)
Smacznego!